f m M w
Kombuis

Kombuis

De Kombuis van de Castor werd volledig herbouwd en hersteld.

Het originele fornuis werd werd gerestaureerd en behouden, de rest werd opnieuw opgebouwd met nieuwe materialen, zodoende aan de huidige hygiëne eisen kon worden voldaan.

De catering op de Castor komt altijd vers uit eigen kombuis. De kok kan buffetten presenteren voor 100 gasten ineens.


Kombuis 3

 

Kombuis 2


 

Scheepskok van de Castor, Henk van der Veen

De scheepskok werd op handen gedragen, onder voorbehoud dat hij de bemanning elke dag plezierde. Dat dan wel.

Drie maal daags voor 50 hongerige bemanningsleden een maaltijd serveren is bepaald geen sinecure.

De kok stond er dan ook niet alleen voor. Samen met de koksmaat begon hij de dag al vroeg om vers brood te bakken. De matrozen rouleerden om elke dag zakken vol aardappels te jassen. Boodschappen en voedingsmiddelen werden dagelijks vers aangevoerd met een hulpschip. Een deel van ‘het avondeten’ werd af en toe ook direct uit zee opgevist.

De grote volumes voedsel werden bereid in navenant grote pannen, op een groot fornuis. De afwas werd in de drie daarvoor bestemde “gamellen” ofwel bijkeukens gedaan. Deze waren verspreid over het schip.

De kombuis verkeert nog helemaal in originele staat (1950), inclusief die grote pannen. Het grote fornuis werd volledig gereviseerd, en werkt weer zoals het hoort. Het betreft een 8 pits elektrisch grootkeuken fornuis, met twee ovens die groot genoeg zijn om er een complete big in te schuiven, of 16 broden tegelijk af te bakken. Bij het opstarten gaan vaak alle kookplaten even op standje 3 om snel op te warmen, en trekt het fornuis een vermogen van 31.000 watt.

Culinair ligt de lat tegenwoordig wel wat hoger. De ‘Dames van de Kombuis’ bereiden met veel toewijding scheepse maaltijden als Blauwe Hap, stamppotten en een Captain’s Dinner tot 100 (!) personen op dit fornuis.