f m M w
Etat Major

Etat Major

Stoeltje

Al het meubilair op de Castor staat vastgebout aan dek, voor logische redenen

Ondanks dat het 1 schip betreft, werd tijdens het ontwerp een poging gedaan om de verschillende groepen bemanning te scheiden van elkaar.

Zowel de machinisten, de loodsen, de matrozen als de officieren hadden hun eigen gedeelte van het schip, met daarin een dagverblijf, meerdere nachtverblijven ofwel hutten, een Gamelle ofwel bijkeuken, een wasplaats en een toilet. Het betreft een typische indeling van een Marineschip, waarin rangen en standen zwaar wegen. Het was ondenkbaar dat een officier op hetzelfde toilet moest gaan zitten als een matroos.

Het Etat Major was het dagverblijf van de Officieren aan boord. Hier werd gegeten of een krantje gelezen. Slechts de kapitein, de 2 stuurlieden en de hoofdmachinist mochten hier plaatsnemen.

De officieren hadden het goed aan boord, met privé hutten en zelfs een bediende. Alle officierenverblijven, ook de hutten, hebben een drukknop waarmee de bediende kon worden ontboden voor koffie of een maaltijd.

Etat Major is een verouderde Marine-term. Op de huidige marineschepen wordt het dagverblijf der officieren de Longroom genoemd.

Deze ruimte werd volledig origineel gerestaureerd, waarbij het juiste kleurenpalet werd gehanteerd.


Restauratieproces

  • Het Etat Major in 2006. Woonkamer voor 15 Poolse arbeiders, 6 jaar lang.....