f m M w
Masten

Mooi en functioneel

DSC00729

Masten verwijderd voor herstel, 2009

Om te illustreren hoe belangrijk masten zijn voor het uiterlijk van een schip, hiernaast een foto van een gekortwiekte Castor.

De masten waren dermate roestig dat het gevaarlijk werd eronderdoor te lopen, in de angst dat er onderdelen uit zouden vallen. Besloten werd om ze van dek af te branden, en middels een paar diepladers naar een loods te transporteren voor herstel, stralen en spuiten. Immers, de masten steken tot 15 meter boven het dek uit, dus eraan klussen waar ze stonden is ondoenlijk.

Heel wat nieuw staal en rvs was er voor nodig om ze weer sterk compleet te maken.

Naast mooi zijn de masten ook functioneel. De uitgebreide tuigage welke in de masten zijn gespannen kunnen worden gebruikt als antenne’s en uiteraard om vlaggen of lasten en zonnetenten mee te hijsen. Alle antenne’s, verlichting en luchthoorns staan degelijk opgesteld.

Zeilboot

Redeemer under sail - Marmara Sea 1989

“Onder zeil” over de Middellandse Zee. Volgens de opvarenden werkte het nog ook.

Aan de achtermast zitten hijsogen waarin we een fors stormzeil kunnen hijsen. Deze komt tot zijn recht wanneer we een stevige wind op zee hebben. Door de vergroting van het laterale oppervlak zal het schip in de wind gaan overhellen, waardoor het minder slingert. Voorts werd dit zeil tijdens de jaren als missieschip gebruikt om, als de wind gunstig stond, van eiland naar eiland te “zeilen” en dusdoende brandstof uit te sparen.

Restauratieproces

  • Middels 2 telescoopkranen werden de masten voorzichtig van dek afgeplukt....