f m M w
Werkplaats

Hydrauliek hok

Hydraulische aggregaat

Het ronde ding is een elektromotor, welke aan de voor en achterkant een hydraulische pomp aandrijft.

Werkbank

Het werkbankje zoals het er doorgaans uitziet: zo vet als bagger.

Tijdens de nieuwbouw was deze ruimte bedoeld als werkplaats voor de machinisten, om kleine reparaties uit te voeren aan kleinere onderdelen.

Gezien de ernstig achterstallige staat waarin het schip verkeerde in 2006, worden er tegenwoordig iets meer diverse werkzaamheden uitgevoerd in de werkplaats als waar het voor bedoeld was.

Origineel was het schip slechts uitgerust met wat handgereedschap en overige zaken die benodigd zijn om het schip te laten varen. Tegenwoordig lijkt het aan boord meer op een goed uitgerust kleine scheepswerf, compleet met elke denkbare machine welke ooit is uitgevonden voor metaalbewerking. Want je hebt nogal wat nodig om een stukje staal te vervangen!

We gebruiken het ‘hydrauliek hok’ als ‘vuile’ werkplaats. De gehele hoofdmotor bijvoorbeeld werd in delen in dit hutje getild om schoon te maken en te herstellen. Klein ijzer- en bankwerk wordt hier ook uitgevoerd, het is prettig om alles bij de hand te hebben. Ernstig veel uren zijn reeds doorgebracht in dit hutje. En alles is hier vet, behalve het eten.

De Hydrauliek

De ruimte ontleed zijn naam aan de forse hydraulische pompen, welke tevens in deze ruimte zijn opgesteld. Een, voor het schip, erg grote gelijkstroommotor drijft 2 oliepompen aan, welke oliedruk opbouwen voor de hijskranen, ankerlier en kaapstaander. Het aan-uit bakje voor de gelijkstroommotor is zo groot als een koelkast. Dit systeem werkt overigens prima en is beresterk.